Hitta din löparglädje!

Nu när våren är här och fåglarna börjar kvittra så är det många som vill komma igång med sin löpning. Vi tycker att det är en fantastisk träningsform och vill inspirera er med våra bästa tips för att löpningen ska bli så härlig som möjligt!

Innan du börjar

Utgå alltid från ditt nuläge, en viktig regel oavsett träningsform. Det är så lätt att glömma det och fortsätta med sin löpning eller träning där man sist avslutade. Om du t ex sprang 7 km förra sommaren och inte sprungit sedan dess så är det klokt att
sänka ambitionen och springa både kortare och långsammare för att undvika skador och göra premiärrundan mer njutningsfull.

Har du aldrig sprungit tidigare och vill komma igång med din löpträning och samtidigt hålla dig skadefri? Börja med korta sträckor där du växlar gång med löpning. Det finns en studie som kommit fram till att en total nybörjare på löpning bör ligga på max 3-4 km/vecka i början för att inte riskera eventuella skador.

Hur du ska göra

Anpassa dig efter dagsformen, detta gäller både fart och distans. Alla har vi bättre och sämre dagar, sänk dina egna krav på dig själv under de sämre dagarna och även om det känns motigt att ge sig ut på löpturen så gör det ändå! Det frisätts en mängd “må bra hormoner” efter en löptur så det kommer med största sannolikhet att kännas bättre efteråt.

Om du vet med dig att du har svårt att ta dig för och komma ut på den där löpturen, lägg fram träningskläderna redan på kvällen och sätt på sig dem direkt på morgonen (om möjligt). Då är tröskeln inte lika hög att ta sig ut på rundan.

Vissa uppskattar att springa själv och andra vill gärna springa tillsammans med andra. Om du uppskattar sällskap på din runda, stäm träff med en vän och spring tillsammans. Om ni bor långt bort från varandra så kanske ni har möjlighet att springa med lurar och ringa varandra när det är dags för löpning.

Motivation

Variera dina rundor, spring på andra ställen, ge dig ut i skogen, upptäck nya platser, ta med dig löparskorna på landet eller på semestern och gör löpningen till en upplevelse.

Testa att spring intervaller, de kommer att öka din kondition, förbättra din löpteknik och bygga löpstyrka. Att springa intervaller en gång i veckan är lagom för de flesta och dina övriga löppass ska då vara i lugnt tempo, gärna i “prattempo” (att du har möjlighet att föra en konversation med en vän som springer bredvid.

Under 5 måndagar med start den 12 april kommer vi att tipsa er om ett intervallpass via vår instagramsida: livetikrokarna – se länk. https://www.instagram.com/livetikrokarna/

Vi kommer att beskriva hur du kan anpassa intervallerna efter din nivå samt ge dig andra tips och inspiration till din löpträning.

Hoppas att vi kan inspirera dig till att hitta Din löparglädje i vår!

Kramar från
Helen och Elin

Livet i krokarna

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *