Kom igång med löpningen

Hur knyter vi ihop säcken på bästa sätt? Jag sitter inte med alla svaren men jag har tipsen till att du skall lyckas en bra bit på vägen. Sen väljer vi själva vilken väg vi tar. Antingen väljer vi den som är lättast för stunden eller så ser vi det ur ett helhetsperspektiv och tar den vägen som håller.

 

När jag menar att man skall se helheten, då tänker jag inte bara på träningen, utan det innefattar så mycket mer. Vi måste hitta balansen under dygnets alla timmar. Det hjälper inte att vi tränar tre gånger om dagen och tar hjälp av den bästa PT om vi inte har de andra pusselbitarna med i livet. Vilka pusselbitar pratar jag då om? Nedan kan du läsa om pusselbitar som jag tänker på och de är inte rangordnade då de är lika viktiga!


Sömn

Vi behöver alla sova. Oavsett vilken nivå vi tränar på. Får vi inte sömnen orkar inte kroppen med i längden, hjärnan slutar att fungera och det är under nattens första timmar som de små cellerna i kroppen reparerar sig för att orka med nästa dags utmaning. Med utmaning menar jag att du skall klara av alla vardagliga sysslor vi har och utöver det så är det många som i dag tränar på olika nivåer oavsett om det är i löparspåret, i gymmet eller hemmaträning.

Här hittar du träningstights i flera olika modeller


Mat

Det finns så mycket att skriva om den. Jag är emot allt som heter dieter. Kroppen behöver bra mat, med bra näring från alla energikällorna. Fett, kolhydrater, protein. Sen behöver den inte lika mycket av allt, utan man måste hitta balansen. Tre mål mat om dagen och två mellanmål är vad jag rekommenderar. Tränar du sen mer behöver du kanske ta extra tillskott eller ett extra mål mat. Att våga unna sig är viktigt! Jag menar inte att det skall bli en belöning, utan mer att man måste kunna njuta av livets goda ting en dag i vecka. Ingen mat är farlig i måttliga mängder.

Ger du inte kroppen näring, bryter du ner den och då kommer den sätta sig själv i svältläge i stället. Vilket innebär att du samlar på dig både vätska och förbränner inte på samma sätt som om kroppen hade gjort om den hade fått rätt mängd mat, vid rätt tillfälle.


Vila

Kan vara samma sak som återhämtning, och det är individuell. För mig är vila, när jag får göra yin yoga i 30 minuter är jag som en helt ny människa efter att ha fått utföra detta i min ensamhet. För andra kan det vara att få lägga sig på soffan i 20 minuter och sluta ögonen. Medan för den tredje kan det vara att få ge sig ut och jogga lugnt i skogen. Vila, är något som inte pressar dig, utan som ger dig energi.

Tips på sköna yogakläderna i Eco Bambu

Träning

Alla behöver vi röra på oss. Oavsett om vi är man eller kvinna. Ung eller gammal. Vi är skapta för att röra på oss. Det finns ingen som mår bra av att sitta stilla en hel dag. Vad det som händer i våra kroppar när vi rör på oss, vi ökar blodcirkulationen och det gör att cellerna tar upp mer syre. När vi tar upp mer syre kan kroppen lättare tar hand om sådan som kan vara skadligt som exempel förhöjda stresshormoner.

I dag lever många av oss i ett stressigt förhållande. Allt skall hinnas med inom dygnets 24 timmar. Träning skall man aldrig jämföra med någon annan, varför? Vi är alla i olika faser i livet. Ibland klarar kroppen av mer mängd träning om vi har alla dessa pusselbitar. Men tar vi inte hand om oss själva klarar inte kroppen av denna belastning under en längre tid, utan till slut säger den ifrån på ett eller annat sätt. Jag säger träna med glädje och en längtan! Det håller längst. Våga utmana dig själv ibland men inte på alla passen.

Tänk på att kvinnan har olika faser i livet där vi inte klarar av samma påfrestning på kroppen som vi kanske gjort tidigare eller som mannen gör. Kvinnan kan vara mentalt stark, men det är inte samma sak som att kroppen klara av den tuffa påfrestningen.

Lika viktigt är sköna Träningskläder med rätt passform.

IMG 3382 kopia

Tips för att komma i gång med löpningen nu i vår!
 • Börja med att komma i gång 2–3 löppass i vecka.
 • Distansen skall vara rimlig till ditt mål och var du befinner dig.
 • Variera exempelvis dessa pass.
  – Ett distanspass pass 5-7km.
  – Ett pass där du leker med farten eller intervaller.
  – 2km uppvärmning + 45sek x 8st med 60sek.vila + 2 km nedjogg.
  – Ett pass som är lite längre, i lugn fart.
 • Träna så du känner en längtan efter ditt nästa pass.
 • Du skall inte ge allt hela tiden, utan det finns pass som skall ge energi också!

 

Kramar Petra Skiöld

 • Rankad 2:a i världen på 6 timmars ultra.
 • 3:e bästa kvinnan genom tiderna i Sverige.
 • 3:a i SM 100km.

Vill du veta mer om min resa gå in på petraskiold.com 
Eller följ mig på Instagram @pskiold

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *